Οι εχθροι και οι συμμαχοι του σωματος, ραγαδες, κυτταριτιδα, λιπογλυπτικη

Τα ραγάδες είναι μακριές, στενές λωρίδες, λωρίδες ή γραμμές που αναπτύσσονται στο δέρμα. Εμφανίζονται όταν το δέρμα ξαφνικά τεντωθεί και είναι εξαιρετικά κοινό.

Ο καθένας μπορεί να αναπτύξει ραγάδες, αν και τείνουν να επηρεάζουν περισσότερες γυναίκες από τους άνδρες.

Μπορούν να εμφανιστούν σε μια σειρά από μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του στομάχου, των μηρών, των ισχίων, του στήθους, των άνω βραχιόνων και της κάτω ράχης.

Αυτός ο τύπος ουλής συμβαίνει όταν το δέρμα δεν μπορεί να ξαναρχίσει κανονική μορφή μετά από μια περίοδο έντονης ανάπτυξης, συχνά λόγω εγκυμοσύνης, αύξησης βάρους, απώλειας βάρους ή εφηβείας. Πάνω από το 50 τοις εκατό των γυναικών αντιμετωπίζουν ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Γρήγορα γεγονότα σε ραγαδες

    Τα ραγάδες είναι μακριές, στενές λωρίδες ή ρίγες που εμφανίζονται όταν το δέρμα τεντώνεται πολύ γρήγορα.

    Η εγκυμοσύνη, η εφηβεία και η γρήγορη αύξηση του σωματικού βάρους μπορούν να προκαλέσουν όλα τα ραγάδες.

    Υπάρχουν λίγα διαθέσιμα ιατρικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα των τρεχουσών θεραπειών για τις ραγάδες.

    Τα ραγάδες συχνά εξασθενίζουν με την πάροδο του χρόνου χωρίς θεραπεία και δεν δημιουργούν σοβαρούς μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία.

Τι είναι τα ραγάδες;

ραγάδες

Τα ραγάδες μπορεί να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα της υπερβολικής έκτασης του δέρματος.

Τα τεντωμένα σημάδια είναι ουλές ή αλλοιώσεις των παραμορφώσεων. Ονομάζονται επίσης striae, striae distensae (SD), ραβδώσεις atrophicans και striae gravidarum.

Οι πιο κοινές περιοχές που επηρεάζονται περιλαμβάνουν:

    κοιλιά

    στήθη

    γοφούς

    πλευρά

    οπίσθια

    τους μηρούς

Τα ραγάδες δεν είναι σωματικά επικίνδυνα αλλά μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα με την εικόνα του εαυτού και το άγχος. Για μερικούς ανθρώπους, τα ραγάδες αποτελούν σημαντικό αισθητικό πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή ζωή.

Σημάδια και συμπτώματα

Πριν αρχίσουν να εμφανίζονται τα ραγάδες, το δέρμα μπορεί να φαίνεται λεπτό και ροζ. Μπορεί επίσης να αισθάνεται ενοχλημένος ή φαγούρα.

Τα σημάδια αναπτύσσονται αρχικά ως ρυτίδες, ανυψωμένες λωρίδες που μπορεί να είναι κόκκινες, μοβ, ροζ, κοκκινωπό-καφέ ή σκούρο καφέ, ανάλογα με το χρώμα του δέρματος. Οι ραβδώσεις τελικά ξεθωριάζουν και ισιώνουν και τείνουν να αλλάζουν σε αργυρόχρωμο χρώμα με την πάροδο του χρόνου.

Τα ραγάδες μπορεί σταδιακά να γίνονται λιγότερο αισθητά, αλλά αυτό μπορεί συχνά να διαρκέσει χρόνια.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Η εγκυμοσύνη είναι μια από τις κύριες αιτίες των ραγάδων.

Η εγκυμοσύνη είναι μια από τις κύριες αιτίες των ραγάδων.

Ακραία ανάπτυξη του δέρματος ή συρρίκνωση μπορεί να προκαλέσει ραγάδες.

Οι συχνές αιτίες της έκτασης του δέρματος περιλαμβάνουν:

    Εγκυμοσύνη: Μεταξύ 50 και 90 τοις εκατό των γυναικών που είναι έγκυες εμπειρίες stretchmarks κατά τη διάρκεια ή μετά τη γέννηση.

    Δευτεροβάθμια: Η ταχεία ανάπτυξη είναι χαρακτηριστική στους νέους που διέρχονται την εφηβεία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ραγάδες.

Ταχεία αύξηση του σωματικού βάρους: Η τοποθέτηση μεγάλου βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει ραγάδες.

    Ιατρικές συνθήκες: Ορισμένες συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν ραγάδες, όπως το σύνδρομο Marfan και το σύνδρομο Cushing. Το σύνδρομο Marfan μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ελαστικότητα στον ιστό του δέρματος και το σύνδρομο Cushing μπορεί να οδηγήσει το σώμα να παράγει υπερβολικά μεγάλη ποσότητα ορμόνης που οδηγεί σε γρήγορη αύξηση βάρους και ευθραυστότητα του δέρματος.

    Χρήση κορτικοστεροειδών: Η παρατεταμένη χρήση κορτικοστεροειδών κρέμες και λοσιόν μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κολλαγόνου στο δέρμα. Το κολλαγόνο ενισχύει και στηρίζει το δέρμα και μια μειωμένη ποσότητα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των ραγάδων.

Το δέρμα αποτελείται από τρία βασικά στρώματα. Τα ραγάδες σχηματίζονται στο χόριο, ή στο μεσαίο στρώμα, όταν ο συνδετικός ιστός τείνει πέρα ​​από τα όρια της ελαστικότητάς του. Αυτό οφείλεται συνήθως στην ταχεία διαστολή ή συστολή του δέρματος.

Καθώς το σώμα αναπτύσσεται, οι συνδετικές ίνες στο χόριο τεντώνονται σιγά-σιγά ώστε να εξυπηρετούν την αργή ανάπτυξη. Ωστόσο, η ταχεία ανάπτυξη οδηγεί σε αιφνίδια επέκταση. Αυτό προκαλεί τη διάσπαση της επιδερμίδας, επιτρέποντας την εμφάνιση βαθύτερων στρωμάτων του δέρματος.

Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ραγάδες και να συμβάλει στον τρόπο που φαίνονται.

Τα ραγάδες τελικά ξεθωριάζουν σε μια ασημένια, λευκή ή γυαλιστερή εμφάνιση, εξαιτίας του ορατού λίπους κάτω από το δέρμα που γίνεται ορατό αντί των συνηθισμένων αιμοφόρων αγγείων.

Είναι πιο πιθανό να αναπτυχθούν και να γίνουν πιο σοβαρές όταν υπάρχουν υψηλά επίπεδα κυκλοφορούσας κορτιζόνης ή όταν εφαρμόζεται κορτιζόνη στο δέρμα. Η κορτιζόλη, η ορμόνη στρες που παράγεται από τα επινεφρίδια, μετατρέπεται σε κορτιζόνη. Αυτό εξασθενεί τις ελαστικές ίνες στο δέρμα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το σύνδρομο Marfan

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το σύνδρομο Marfan

Κάντε κλικ εδώ για να ανακαλύψετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το σύνδρομο Marfan.

Ένας αριθμός παραγόντων κινδύνου έχουν συσχετιστεί με την ανάπτυξη των ραγάδων, αλλά τα στοιχεία ποικίλλουν. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν οι αιτίες των ραγάδων.

Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη των ραγάδων μπορεί να συνδέονται με:

    οικογενειακό ιστορικό

    χρόνιες ασθένειες

    δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) πριν από την εγκυμοσύνη

    το βάρος του γένους του παιδιού σε έγκυες γυναίκες

Αυτά τα ευρήματα μπορούν να εξηγηθούν από τους μεγαλύτερους βαθμούς εφελκυσμού του δέρματος σε παχύσαρκες γυναίκες με μεγαλύτερα μωρά και από αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στο κολλαγόνο και στον συνδετικό ιστό του δέρματος που επηρεάζουν την πιθανότητα διάσπασης.

Διάγνωση

Οι διατρήσεις είναι εύκολα διαγνωσμένες με βάση μια εξέταση δέρματος και μια ανασκόπηση του ιατρικού ιστορικού ενός ατόμου.

Ο γιατρός θα κάνει συνήθως ερωτήσεις με βάση τα σημεία και τα συμπτώματα, καθώς και οποιαδήποτε φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα ή υπάρχουσες ιατρικές παθήσεις.

Τα ραγάδες δεν είναι επιβλαβή και δεν προκαλούν ιατρικά προβλήματα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ενδέχεται να υποδηλώνουν ένα υποκείμενο ιατρικό ζήτημα που απαιτεί θεραπεία ή παρακολούθηση.

Θεραπεία και πρόληψη

Η θεραπεία για ραγάδες μπορεί να είναι δαπανηρή και δεν είναι πάντοτε αποτελεσματική.

Εάν δεν είναι η αιτία, είναι απίθανο ο ασφαλιστής σας να χρηματοδοτήσει τη θεραπεία. Τα ραγάδες θεωρούνται ως καλλυντικό παράπονο.

Κρέμες, πηκτές, λοσιόν και καλλυντική χειρουργική έχουν προταθεί ως θεραπείες για ραγάδες, αν και υπάρχουν λίγα ιατρικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα αυτών των θεραπειών.

Οι τρέχουσες θεραπείες είναι ιδιαίτερα περιορισμένες στην ικανότητά τους να προσφέρουν μακροχρόνιες βελτιώσεις για όλους τους τύπους δέρματος.

Τα ραγάδες συχνά εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου και γίνονται αντιληπτά. Για τις γυναίκες που αναπτύσσουν ραγάδες κατά την εγκυμοσύνη, αυτές συνήθως γίνονται λιγότερο αισθητές περίπου 6 έως 12 μήνες μετά τον τοκετό.

Το μακιγιάζ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποκρύψει τα ραγάδες σε πιο εκτεθειμένες περιοχές του σώματος, ενώ είναι πιο έντονα.

Κρέμες, έλαια και τοπικά παρασκευάσματα

Δεν υπάρχουν αποδείξεις υψηλής ποιότητας ότι η εφαρμογή λοσιόν, κρεμών ή ελαίων στο δέρμα μπορεί να βοηθήσει στην εμφάνιση ραγάδων.

Οι τοπικές θεραπείες είναι παρασκευάσματα που περιέχουν δραστικά συστατικά τα οποία εφαρμόζονται στην επιφάνεια του δέρματος.

Αρκετές μελέτες έχουν συγκρίνει τις επιδράσεις των τοπικών θεραπειών με τα παρασκευάσματα που δεν περιέχουν δραστικά συστατικά ή με τα αποτελέσματα της απουσίας καθόλου θεραπείας.

Αυτές οι έρευνες δεν διαπίστωσαν στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των ομάδων, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι διαθέσιμες σήμερα θεραπευτικές επιλογές δεν ενισχύουν ή επιταχύνουν τη διαδικασία επούλωσης των ραγάδων.

Πρόληψη

Τα ραγάδες δεν μπορούν πάντα να προληφθούν. Ωστόσο, τα παρακάτω βήματα μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο:

    Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.

    Αποφύγετε τη δίαιτα yo-yo.

    Τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Η κατανάλωση μιας κατάλληλης ποσότητας βιταμινών Α και C μπορεί να βοηθήσει στη στήριξη του δέρματος, καθώς και των μετάλλων ψευδαργύρου και πυριτίου.

    Στόχος της βραδείας και σταδιακής αύξησης βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

    Πίνετε 6-8 ποτήρια νερό καθημερινά.

Στοιχεία κυτταρίτιδας

    Η κυτταριτιδα είναι μια βακτηριακή λοίμωξη του δέρματος και των ιστών κάτω από το δέρμα.

    Ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος είναι οι τύποι των βακτηρίων που είναι συνήθως υπεύθυνοι για την κυτταρίτιδα, αν και πολλοί τύποι βακτηριδίων μπορούν να προκαλέσουν την πάθηση.

    Μερικές φορές η κυτταρίτιδα εμφανίζεται σε περιοχές όπου το δέρμα έχει σπάσει ανοιχτό, όπως το δέρμα κοντά σε έλκη ή χειρουργικές πληγές.

    Τα συμπτώματα και τα σημάδια της κυτταρίτιδας περιλαμβάνουν

        ερυθρότητα,

        πόνο και τρυφερότητα,

        πρήξιμο,

        διευρυμένοι λεμφαδένες και

        ζεστασιά της πληγείσας περιοχής.

    Κυτταρίτιδα μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στο σώμα. Η κυτταρίτιδα συχνά επηρεάζει τα πόδια.

    Η κυτταρίτιδα δεν είναι μεταδοτική.

    Οι επιπλοκές της σοβαρής κυτταρίτιδας περιλαμβάνουν την εξάπλωση της λοίμωξης από την πληγείσα περιοχή στην κυκλοφορία του αίματος ή σε άλλους ιστούς του σώματος.

    Η κυτταρίτιδα αντιμετωπίζεται με από του στόματος ή ενδοφλέβια αντιβιοτικά.

Συμπτώματα και σημάδια κυτταρίτιδας

Η κυτταρίτιδα αρχίζει συνήθως ως μια μικρή περιοχή πόνου και ερυθρότητας στο δέρμα. Αυτή η περιοχή εξαπλώνεται στους περιβάλλοντες ιστούς, με αποτέλεσμα τα τυπικά σημάδια φλεγμονής – ερυθρότητα, οίδημα, ζεστασιά και πόνο. Ένα άτομο με κυτταρίτιδα μπορεί επίσης να αναπτύξει πυρετό και / ή πρησμένους λεμφαδένες στην περιοχή της μόλυνσης.

Μάθετε σχετικά με τις επιλογές θεραπείας της κυτταρίτιδας »

Εικονογραφική διατομή του δέρματος και όπου εμφανίζεται κυτταρίτιδα.

Τι είναι η κυτταρίτιδα;

Η κυτταρίτιδα είναι μια βακτηριακή λοίμωξη του δέρματος και των ιστών κάτω από το δέρμα. Σε αντίθεση με το impetigo, που είναι μια πολύ επιφανειακή λοίμωξη του δέρματος, η κυτταρίτιδα είναι μια βακτηριακή δερματική λοίμωξη που περιλαμβάνει επίσης τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος: το δέρμα και τον υποδόριο ιστό.

Το Staph (Staphylococcus aureus), συμπεριλαμβανομένων των ανθεκτικών σε μεθικιλλίνη στελεχών (MRSA), είναι ένας άλλος κοινός τύπος βακτηρίων που προκαλεί κυτταρίτιδα. Υπάρχει αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης κοινοτικών λοιμώξεων που οφείλονται στην ανθεκτική στη μεθικιλλίνη S. aureus (MRSA), έναν ιδιαίτερα επικίνδυνο τύπο μόλυνσης από στάθη που είναι ανθεκτικός σε πολλά αντιβιοτικά, συμπεριλαμβανομένης της μεθικιλλίνης και συνεπώς είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Η κυτταρίτιδα μπορεί να προκληθεί από πολλούς άλλους τύπους βακτηριδίων. Σε παιδιά κάτω των 6 ετών, τα βακτήρια Η. Γρίπης (Hemophilus influenzae) μπορούν να προκαλέσουν κυτταρίτιδα, ειδικά στο πρόσωπο, στους βραχίονες και στον άνω κορμό. Η κυτταρίτιδα από ένα δάγκωμα ή μηδέν μπορεί να προκληθεί από βακτήρια Pasteurella multocida, τα οποία έχουν πολύ σύντομη περίοδο επώασης μόνο τέσσερις έως 24 ώρες. Η υδροφιλία Aeromonas, το Vibrio vulnificus και άλλα βακτήρια είναι αιτίες κυτταρίτιδας που αναπτύσσονται μετά από έκθεση σε γλυκό νερό ή θαλασσινό νερό. Το Pseudomonas aeruginosa είναι ένας άλλος τύπος βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσει κυτταρίτιδα, συνήθως μετά από τραύμα διάτρησης.

Η κυτταρίτιδα δεν είναι μεταδοτική επειδή είναι μια μαλακή λοίμωξη από τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος (το δέρμα και τον υποδόριο ιστό) και το ανώτερο στρώμα του δέρματος (η επιδερμίδα) παρέχει κάλυψη για τη μόλυνση. Από αυτή την άποψη, η κυτταρίτιδα είναι διαφορετική από το impetigo, στο οποίο υπάρχει μια πολύ επιφανειακή λοίμωξη του δέρματος που μπορεί να είναι μεταδοτική.

Ποιοι τύποι επαγγελματιών υγείας αντιμετωπίζουν την κυτταρίτιδα;

Οι ειδικοί της πρωτοβάθμιας φροντίδας, συμπεριλαμβανομένων των ειδικευμένων ειδικευμένων στην οικογενειακή ιατρική, θεραπεύουν την κυτταρίτιδα. Για τους ασθενείς που αναζητούν ιατρική περίθαλψη σε ένα επείγον κέντρο φροντίδας ή στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, ειδικοί έκτακτης ιατρικής μπορεί να είναι οι θεράποντες ιατροί. Μερικές φορές ειδικοί μολυσματικών ασθενειών ή χειρουργοί μπορεί να εμπλέκονται στην ιατρική θεραπεία της κυτταρίτιδας.

Κάνοντας κλικ στην επιλογή Υποβολή, συμφωνώ με τους Όρους και τις Προϋποθέσεις και την Πολιτική Απορρήτου του MedicineNet και κατανοώ ότι μπορώ να εξαιρεθώ από τις συνδρομές του MedicineNet ανά πάσα στιγμή.

Ένας γιατρός εξηγεί ένα φάρμακο σε έναν ασθενή.

Πώς οι επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης κάνουν μια διάγνωση κυτταρίτιδας; Ποια είναι η ιατρική θεραπεία για την κυτταρίτιδα;

Πρώτον, είναι κρίσιμο για τον ιατρό να διακρίνει αν η φλεγμονή οφείλεται σε λοίμωξη. Η ιστορία και η φυσική εξέταση μπορούν να παράσχουν ενδείξεις από αυτή την άποψη, όπως μπορεί μερικές φορές να είναι ένας αυξημένος αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων. Μια καλλιέργεια για τα βακτήρια μπορεί επίσης να έχει αξία στη διάγνωση, αλλά σε πολλές περιπτώσεις κυτταρίτιδας, η συγκέντρωση βακτηρίων μπορεί να είναι χαμηλή και οι καλλιέργειες δεν καταδεικνύουν τον αιτιολογικό οργανισμό. Σε αυτή την περίπτωση, η κυτταρίτιδα συνήθως αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά που έχουν σχεδιαστεί για να εξαλείψουν τα πιο πιθανά βακτηρίδια να προκαλέσουν τη συγκεκριμένη μορφή κυτταρίτιδας. Εάν υπάρχει ένα αποπλημμένο με πύον απόστημα, απαιτείται συνήθως χειρουργική αποστράγγιση.

Όταν είναι δύσκολο ή αδύνατο να γίνει διάκριση εάν τα συμπτώματα οφείλονται σε λοίμωξη, οι γιατροί μερικές φορές αντιμετωπίζουν με αντιβιοτικά μόνο για να είναι σίγουροι. Εάν η κατάσταση δεν ανταποκρίνεται, ίσως χρειαστεί να αντιμετωπιστεί με διαφορετικές μεθόδους που αφορούν τύπους φλεγμονής που δεν έχουν μολυνθεί. Για παράδειγμα, αν η φλεγμονή πιστεύεται ότι οφείλεται σε αυτοάνοση διαταραχή, η θεραπεία μπορεί να είναι με κορτικοστεροειδή.

Τα αντιβιοτικά, όπως παράγωγα πενικιλλίνης ή άλλα είδη αντιβιοτικών που είναι αποτελεσματικά έναντι των υπεύθυνων βακτηριδίων, χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κυτταρίτιδας. Αν τα βακτήρια αποδειχθούν ανθεκτικά στα επιλεγμένα αντιβιοτικά ή σε ασθενείς που είναι αλλεργικοί στην πενικιλίνη, μπορούν να υποκατασταθούν άλλα κατάλληλα αντιβιοτικά. Μερικές φορές η θεραπεία απαιτεί τη χορήγηση ενδοφλέβιων αντιβιοτικών σε ένα νοσοκομειακό περιβάλλον, αφού τα από του στόματος αντιβιοτικά μπορεί να μην παρέχουν πάντοτε επαρκή διείσδυση στους φλεγμονώδεις ιστούς ώστε να είναι αποτελεσματικές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ενδοφλέβια αντιβιοτικά μπορούν να χορηγηθούν στο σπίτι ή σε κέντρο έγχυσης.

Τα παρακάτω είναι μερικά παραδείγματα αντιβιοτικών που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της κυτταρίτιδας:

    Πενικιλίνες

    Αμοξικιλλίνη

    Αμοξικιλλίνη και κλαβουλανικό (Augmentin)

    Η αμπικιλλίνη και το σουλβακτάμη (Unasyn)

    Η πιπερακιλλίνη και η ταζομπακτάμη (Zosyn)

    Cefazolin

    Κεφαλεξίνη (Keflex)

    Ceftriaxone (Rocephin)

    Cefuroxime (Ceftin, Zinacef)

    Ceftazidime (Fortaz, Tazicef)

    Η αζιθρομυκίνη (Zithromax, Zmax)

    Η ερυθρομυκίνη (Erythrocin, E.E.S., Ery-Tab, EryPed)

    Η ιμιπενέμη και η σιλαστατίνη (Primaxin)

    Η λεβοφλοξακίνη (Levaquin)

Ciprofloxacin (Cipro)
    Βανκομυκίνη

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι γιατροί επιλέγουν μια θεραπεία που βασίζεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η τοποθεσία και η έκταση της μόλυνσης, ο τύπος των βακτηρίων που προκαλούν τη μόλυνση και η γενική κατάσταση υγείας του ασθενούς.
Μια μητέρα βάζει έναν επίδεσμο στο γόνατο της κόρης της.
Πηγή: iStock
Είναι δυνατόν να αποφευχθεί η κυτταρίτιδα;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κυτταρίτιδα μπορεί να προληφθεί με σωστή υγιεινή, θεραπεία χρόνιου πρήξιμου ιστών (οίδημα), φροντίδα τραυμάτων ή κοπών. Σε άλλες περιπτώσεις, τα μικροσκοπικά σπασίματα στο δέρμα μπορεί να μην είναι εμφανή και μπορεί να αναπτυχθεί λοίμωξη. Γενικά, η κυτταρίτιδα σε ένα υγιές άτομο με άθικτο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να προληφθεί αποφεύγοντας τις πληγές της επιδερμίδας. Σε άτομα με προδιάθεση (βλέπε παραπάνω) και / ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, η κυτταρίτιδα μπορεί να μην είναι πάντοτε προληπτική.
Ποια είναι η προοπτική / πρόγνωση της κυτταρίτιδας; Ποιες είναι οι επιπλοκές της κυτταρίτιδας;

Η κυτταρίτιδα είναι μια θεραπευόμενη κατάσταση, αλλά η αντιβιοτική θεραπεία είναι απαραίτητη για την εξάλειψη της λοίμωξης και την αποφυγή επιπλοκών και εξάπλωσης της λοίμωξης. Η περισσότερη κυτταρίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με αντιβιοτικά από το στόμα στο σπίτι. Μερικές φορές απαιτείται νοσηλεία σε νοσοκομείο και ενδοφλέβια αντιβιοτικά εάν τα από του στόματος αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά. Η σηψαιμία είναι μια σοβαρή επιπλοκή της κυτταρίτιδας. Αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, η κυτταρίτιδα μπορεί περιστασιακά να εξαπλωθεί στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσει μια σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη της κυκλοφορίας του αίματος που εξαπλώνεται σε όλο το σώμα (σηψαιμία).
Πόσο διαρκεί η κυτταρίτιδα;

Η κυτταρίτιδα μπορεί να συνεχίσει να εξαπλώνεται και να μην διαλύεται μέχρι να χρησιμοποιηθεί αντιβιοτική θεραπεία. Συνήθως, τα συμπτώματα εξαφανίζονται τρεις έως 10 ημέρες αφού αρχίσετε να παίρνετε αντιβιοτικά.

Λάβετε αντίο σε εντοπισμένες αποθέσεις λίπους αμέσως, με τη βοήθεια του λιποσκληρώματος, μια γρήγορη και ασφαλή διαδικασία.

Ο όρος “λιποσκληρώσεις” αναφέρεται σε λιπώδη γλυπτική. Στην πλαστική χειρουργική, η γλυπτική διατηρεί το καλλιτεχνικό της νόημα, αλλά εμπλουτίζεται με την ιατρική. Έτσι, η λιποσκληρότητα είναι η χειρουργική διαδικασία κατά την οποία ο πλαστικός χειρούργος αφαιρεί λιπώδη ιστό από την κοιλιά, τους μηρούς, τα γόνατα και τον λαιμό. Με τον ίδιο τρόπο που η τέχνη της γλυπτικής δημιουργεί αριστουργήματα που δίνουν ζωή σε αντικείμενα, λιποσκληρύνσεις ή λιποαναρρόφηση βελτιώνει σημαντικά συγκεκριμένες περιοχές του σώματος σε συνδυασμό με άλλες λειτουργίες όπως η κοιλιοπλαστική.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η λιποσκληρότητα δεν σας κάνει να αραιώνετε ούτε και να θεραπεύετε την κυτταρίτιδα. Έτσι, ο υποψήφιος πρέπει να ακολουθήσει ένα σχέδιο διατροφής και να ασκήσει εκ των προτέρων, αν θέλει να πάρει τα καλύτερα αποτελέσματα. Η Λιπογλυπτική μπορεί να βελτιώσει το σχήμα και την εικόνα του σώματός σας, καθιστώντας σας πιο σίγουρο για τον εαυτό σας. Ωστόσο, οι ασθενείς θα πρέπει να σημειώσουν ότι καμία χειρουργική επέμβαση δεν μπορεί να παραδώσει για να προσφέρει μη ρεαλιστικές επιθυμίες.
Οι ιδανικοί υποψήφιοι και τα οφέλη

Η Λιπογλυπτική είναι για υγιείς άνδρες και γυναίκες με φυσιολογικό βάρος και τοπικό λίπος που έχει ως αποτέλεσμα σωματικές διαφορές. Οι περισσότερες φορές αυτές οι εντοπισμένες καταθέσεις είναι κληρονομικές και δεν πηγαίνουν μακριά με δίαιτα και άσκηση. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και ασθενείς με λιποστοιχία στους γλουτούς τους. Η λιπογλυπτικη είναι η ιδανική διαδικασία για όλους αυτούς τους ανθρώπους, αλλά οι υποψήφιοι θα πρέπει επίσης να έχουν καλή ελαστικότητα του δέρματος έτσι ώστε το δέρμα να σφίγγεται μετά την αφαίρεση του λιπώδους ιστού.
Σε μερικές περιπτώσεις ηλικιωμένων ασθενών, επιλέγουμε την ολική λιπομετρία μετά από λιποαναρρόφηση, καθώς το δέρμα έχει χάσει την ελαστικότητά του.
Οι πιο δημοφιλείς περιοχές για λιποαναρρόφηση είναι οι εξής:

-Αυδομυελίτιδα και πλευρικό κοιλιακό τοίχωμα
– Εσωτερικοί και εξωτερικοί μηροί
-Εσωτερικά γόνατα
-Λόφια
-Μπράτσα
-Λαιμός
-Στήθος
– Γυναικομαστία. Η λιποαναρρόφηση είναι επίσης ιδανική για πολλές περιπτώσεις γυναικομαστίας, σε συνδυασμό με άλλες διαδικασίες όπως η υποδόρια μαστεκτομή.
Προεγχειρητική αξιολόγηση

Εκτός από τις τυπικές δοκιμές που απαιτούνται πριν από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση (πλήρης αίματος, ανάλυση ούρων, ηλεκτρολύτες, ουρία, κρεατινίνη, σάκχαρο αίματος, ηλεκτροκαρδιογράφημα και ακτινογραφία θώρακα), ο ασθενής πρέπει επίσης να υποβληθεί σε ορμονική εξέταση και φυσική εξέταση από ενδοκρινολόγο . Θα επωφεληθούν επίσης από τη συμβουλή ενός διατροφολόγου πριν από τη λειτουργία. Δύο εβδομάδες πριν από τη χειρουργική επέμβαση, ο ασθενής πρέπει να σταματήσει το κάπνισμα, τα φάρμακα, τις βιταμίνες και την ασπιρίνη Μια υγιεινή διατροφή συμβάλλει στην ταχεία ανάκαμψη.

Η επιχείρηση

Το Λιπογλυπτική γίνεται πάντα σε νοσοκομείο υπό γενική αναισθησία. Πριν ο ασθενής εισέλθει στο χειρουργείο, ο πλαστικός χειρουργός πρέπει να έχει τραβήξει τις περιοχές κλειδιού που θα σμιλευτούν.

Οι τομές είναι μικροσκοπικές (μερικά χιλιοστά σε μέγεθος) και είναι κρυμμένες στις φυσικές πτυχές του σώματος. Μέσω αυτών των τομών, ο χειρουργός εγχέει κοκτέιλ που περιέχει φυσιολογικό αλατόνερο, τοπικό αναισθητικό – ξυλοκαϊνη – και επινεφρίνη υπό πίεση. Αυτό το ειδικό υγρό δρα ως τοπικό αναισθητικό, τεχνικά συμβάλλει στην λιποσκληρότητα και μειώνει την απώλεια αίματος. Αφού τελειώσει ο γιατρός με αυτό το πρώτο βήμα, εισάγουν ειδικούς σωληνίσκους διαφόρων μεγεθών και σχημάτων μέσα από τις τομές που συνδέονται με μια συσκευή αρνητικής πίεσης. Με την καθοδήγηση του πλαστικού χειρούργου, αυτή η συσκευή λειτουργεί σαν ηλεκτρική σκούπα “απορροφώντας” το επιπλέον λίπος.

Η χρήση του υπερήχου στις περιοχές που θα υποβληθούν σε λιποσκληρσιμότητα δεν θα κάνει μόνο το υπερβολικό λίπος «να λιώσει», αλλά θα βοηθήσει επίσης τη συσκευή αρνητικής πίεσης να το «πιπιλίζει» πιο εύκολα. Οι μικροσκοπικές τομές είναι κλειστές με απορροφήσιμα και μη απορροφήσιμα ράμματα, ενώ ειδικοί επίδεσμοι συμπίεσης τοποθετούνται ταυτόχρονα πάνω από τα ράμματα.

Ο χρόνος διακοπής

Μετά τη διαδικασία λιποαναρρόφησης, ο ασθενής μένει στο νοσοκομείο για 24-48 ώρες. Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν σπίτι μία ημέρα αργότερα, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις πάνε σπίτι την ίδια μέρα. Ο ασθενής θα πρέπει να πίνει πολλά υγρά το ίδιο απόγευμα και αν δεν υποφέρουν από ναυτία, θα φάει τις επόμενες ώρες. Ο πόνος διαρκεί λίγες μέρες και είναι ανεκτός με παυσίπονα (δισκία και ενέσεις). Για την πρόληψη τυχόν θρόμβων αίματος στα πόδια, οι ασθενείς φορούν αντιθρομβωτικά κάλτσες και μια νοσοκόμα τους βοηθά να ξεφύγουν από το κρεβάτι λίγες ώρες μετά την λιποαναρρόφηση.

Για τουλάχιστον ένα μήνα και ίσως έξι εβδομάδες, ο ασθενής πρέπει να φοράει ειδικό ένδυμα συμπίεσης (κορσέ). Επιστρέφουν στο σπίτι όταν μπορούν να τρώνε κανονικά, να περπατούν με ή χωρίς βοήθεια και γενικά να αισθάνονται καλά χωρίς να αισθάνονται ναυτία. Μία εβδομάδα μετά το λιπογλυπτικη, ο ασθενής πληρώνει την πρώτη επίσκεψή του στο γιατρό.

Χρόνος αποκατάστασης στο σπίτι

Η διόγκωση θα υποχωρήσει σημαντικά εντός δύο έως τριών εβδομάδων, ενώ ο πόνος σταδιακά θα γίνει ελάχιστος και θα αντιμετωπιστεί με παυσίπονα. Οι γάζες θα παραμείνουν εκεί για δύο ημέρες, ώστε να μπορούν να ντους. Εάν οι αποχετεύσεις παραμείνουν στο σώμα του ασθενούς μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, δεν επιτρέπεται να ντους πριν αφαιρεθεί. Ο ασθενής διατηρεί τα αντιθρομβωτικά κάλτσα του για να αποφύγει τυχόν θρόμβους αίματος καθώς και το ελαστικό ένδυμά του για τουλάχιστον ένα μήνα.

Η άσκηση και η ανύψωση βάρους θα πρέπει να αποφεύγονται για ένα μήνα μετά τη χειρουργική επέμβαση και η οδήγηση θα πρέπει να επιτρέπεται δύο εβδομάδες μετά από αυτήν. Ανάλογα με τη φύση του επαγγέλματός τους, ο ασθενής μπορεί να επαναλάβει τις επαγγελματικές του ευθύνες μία εβδομάδα μετά την λιποαναρρόφηση. Αν και οι ουλές δεν εξαφανίζονται τελείως, αρχίζουν να εξασθενίζουν μέσα σε εννέα μήνες μετά τη λιποαναρρόφηση.

Πιθανές επιπλοκές

Κατά τη διάρκεια της λιπογλυπτικής οι επιπλοκές είναι σπάνιες και μπορεί να περιλαμβάνουν:

1. Μόλυνση πληγής. Αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά και την πιθανή αφαίρεση των μολυσμένων ιστών.

2. Θρόμβωση φλεβικής φλέβας κάτω άκρου. Συνήθως αναπτύσσεται σε ασθενείς που δεν κινούνται πολύ μετά από χειρουργική επέμβαση ή σε εκείνους που είναι παχύσαρκοι.

3. Οι βαρείς καπνιστές και οι διαβητικοί μπορεί να αναπτύξουν προβλήματα επούλωσης πληγών.

4. Κακές ουλές (υπερτροφία, χηλοειδή, χρωματισμένα σημάδια, ατροφικές ουλές) υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση.

5. Συγκέντρωση υγρών. Συνήθως απορροφάται, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις το αφαιρούμε με σύριγγα.

6. Αιματοειδή (απορροφούνται από το σώμα).

7. Προσωρινή υποαισθησία λόγω τραύματος στα μικρά αισθητήρια νεύρα.

8. Ασυμμετρίες ή ανωμαλίες, όπως ρυτίδες δέρματος.

9. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, εμβρυϊκή πάθηση.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αυτές οι επιπλοκές είναι σπάνιες και μπορούν να μειωθούν περαιτέρω εάν ο ασθενής ακολουθήσει τις οδηγίες του γιατρού.

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website at WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: